Biográfia

Tabáni István 1978. január 22-én született Budapesten. Már gyermekkora óta vonzódott a festőművészet iránt, amelyet sokan a környezetében is észrevettek.
Általános iskolai tanulmányai után nem is lehetett kétséges, hogy melyik utat válassza a képességei kifejezése érdekében.
Képzőművészeti szakközépiskolába járt és díszítőfestőként végzett.

István korábban sohasem járt énektanárhoz, autodidakta módon képezte hangját. Kereste a bemutatkozási lehetőséget a korábbi tehetségkutató versenyeken, de a pályája elindulásában a 2009-es év volt a sorsdöntő.
A környezete biztatására jelentkezett a Csillag születik tehetségkutató műsorba, melyet megnyert.

A műsorban előadott dalok magával ragadták a közönséget és szívükbe zárták Istvánt. A közönség szavazataival 2009-ben az év hangjává válhatott.
2010-ben 3 éves lemezszerződést kötött a Universal Music Kft.-vel, így István lemezei a Universal Music kiadó gondozásában jelentek meg.

István mottója:
Szeretném a legjobbat kihozni magamból és a legtöbbet adni az embereknek.

Azt hiszem, ez sikerült neki. István Az első dalok című albuma – melyen 3 dal található – 2010 februárjában jelent meg. A „kislemez” 30.000 példányban kelt el, így joggal várhattuk, hogy a 2010. március 26-án megjelenő Ments meg című nagylemezének is ilyen sikere lesz.
Az albumon található címadó dal István saját szerzeménye, amelyet 2010. március 9-étől már a rádiókban is hallhatunk.
2010 februárjában átvehette a Story díjátadó gálán a Legjobb zenei produkció kategóriában, valamint az Internet sztárja kategóriában a győztesnek járó díjat.

2010. április 22 -én átvehette a Ments meg! albumért járó Aranylemezét. 2010. május 13-án tartotta első lemezbemutató koncertjét a Syma-csarnokban. Ősszel ismét stúdióba vonult és elkészítette második lemezét, Gyönyörű szép címmel.
2010. szeptember 25-én átvehette a Zámbó Jimmy emlékdíjat.

2010. december 2.-án átvette a Ments meg! albumért járó Platinalemezét, pár nappal később pedig a második albumáért járó – második – aranylemezét!
2011. március 2-án István a Gyönyörű szép c. dalával az Év Dala kategóriában elnyerte a Fonogram díjat.

2011. november 3-án jelent meg Érzés címmel harmadik stúdió albuma. Az albumot Máté Péter emlékének ajánlotta. November 17-én egy sajtótájékoztatóval egybekötött lemezbemutató klubkoncertet tartott Máté Péter eredeti késérő zenekarával, a Főnix együttessel.

2013 májusában a Transilvanian Music Awards Zenei Díjkiosztó Gálán Az év férfi hangjának választották Istvánt.


István jelenleg az új lemezén dolgozik